14 Mayıs 2013 Salı

Küresel israf & Tasarruf

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen Karikatür yarışması için çizdiğim ''İsraf ve Tasarruf'' konulu karikatürlerimden bir tanesi. Dünyadaki ''Golf sahalarının'' daima yeşil kalabilmesi adına bir yılda harcanan su ile, tüm Afrika kıtasındaki insanların 5 yıllık su ihtiyacının karşılanabildiği(!)'' heberini okuduktan sonra bu konuda bir karikatür çizmeyi düşünmüştüm. Dünya böyle gözümüzün içine sokarcasına bir savurganlık içerisindeyken dün BM'nin gıda ihtiyacı için insanlara ''böcek yemeyi'' tavsiye etmesi de oldukça ironik oldu !

11 yorum:

  1. Bu karikatürü gördüğümde karikatür sanatını ne kadar sevdiğimi bir kez daha hissettim. Başka türlü olsaydı, bu kadar zahmet göze alınmazdı herhalde!.. Duyarlılığın başkaları için değil, aslen insanın kendisi için, olgun bir birey olmak için gerektiğini, onun sadece parayla elde edilemeyeceğini hatırlatan çok güzel bir çalışma Kürşat. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Burak.
    Dediğin gibi, iyi ki karikatür var!
    Bu sanat bize, dünya gidişatına eleştiri ve yorum getirebilme imkanı sağlıyor.
    Ne güzel bir sanat,bir hiciv dalı.

    YanıtlaSil
  3. Just wish to say your article is as surprising. The
    clearness in your post is simply cool and i could assume
    you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

    Feel free to visit my weblog ... radyodinle

    YanıtlaSil
  4. Emeğine sağlık. Çok güzel bir karikatür bence de...
    Evet, "su" hayatın kaynağı olarak tanımlansa da eşit dağılamaması, parsellenip parayla satılması, taziklendirilip düşünen insanların üzerine sıkılması insanın hiciv damarına dokunuyor..
    Karikatürcünün beyninde dolaşan bu ve benzeri çelişkiler, haksızlıklar da sanki karikatürcüye şiddet uyguluyor. Belki de bunlarla başa çıkma yöntemi karikatür. Söylenecek bir çok kelamın tek bir sayfada özeti. Ellerine, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''taziklendirilip düşünen insanların üzerine sıkılması'' çok güzel bir değerlendirme olmuş Hamza.
      Dediğin gibi ; Haksızlığa tahammül edememek karikatürün doğasında var, bu yüzdendir ki bu tür adaletsiz durumlar sanatçıları herkesten daha çok rahatsız ediyor ve de etmeli ...

      Sil
  5. Eline sağlık Kürşat,çok farklı bir tekniğin var.Karikatürlerini renklendirirken omzunun üstünden sessizca izlesem, izin verir misin.? :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de katılabilir miyim? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün hepimiz toplanıp çizim partisi yaparız Hamza :)

      Sil
  7. :) Teşekkür ederim Engin , ''omzumun üstü'' ne demek , başımın üstünde yerin var...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Kürşat ,bu üç güzel karikatür de sergilendiğini gördüm ,eline sağlık ben çok başarılı buldum , fakat RUMUZLARINA bayıldım ....GRİDA,ORFOZ v.s. :) Nasıl buldun o kadar güzel rumuzları ,balık isimleri galiba ? Sevgiler saygılar değerli kardeşim :)

    YanıtlaSil
  9. :) Teşekkür ederim dostum , karikatürleri ve rumuzları beğendiğine sevindim.
    Malum, bende zaptedilemez bir balık sevdası olduğundan rumuzlarımı da balık cinslerinden koyuyorum.
    Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil