17 Aralık 2012 Pazartesi

Müren eskiz ...

Bazen dalışlarda Müren'le karşılaşıyorum. Çok cesur bir yırtıcıdır boyuna göre,hatta saygı duyulacak derecede... İki karışlık olanları dahi sahip olduğu deliğini-kovuğunu korumak adına ,eli zıpkınlı koca bir insana kafa tutar.(Kovuğunu elinden alıp ne yapacaksak!:) Gözünüz orada burada balık ararken birden bire birisiyle burun buruna gelirsiniz...Anında ağzını sonuna kadar açıp antipatik hareketlerde bulunur ! Kabuklular,küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenmesine rağmen, bulduğu ölü canlıları da yemekten çekinmeyen,doğaya çok faydalı bir nevi gece çöpçüsü bir hayvandır aslında. Çok sayıda leş yediği için ve de sindirime daha ağzında başladığı için dişleri mikropludur ve ısırdığı yer çok geç iyileşir.Aman diyim! Oltaya yakalandığında ya da zıpkınla vurulduğunda hızla deliğine girip kendisini kendi bedeniyle düğümler.Çıkarması imkansız olur. Altta da dün yaptığım bir Müren çizimi var. (Mürenin büyük halini görmek için,gözünüzü kovuğa dayayıp içine bakın :))

10 yorum:

  1. Müren avlamaya niyet edenlerin 0,75 mm kalınlığında (kalın) misinaları bir kaç kat yaparak, ucuna da irice bir iğne bağlayarak kayalık yerlerde avlandıklarını biliyorum. Dişleri bıçak gibi keskin ve sivridir. Oltayı kopartır. Isırdıkları yerde ise kocaman bir delik açarlar diye biliyorum. Karşılaşmayı tercih etmeyeceğim bir canlı. Fakat çizginin güzelliği sayesinde, karşılaşmaktan keyif alacağım bir varlığa dönüşmüş. Ellerine sağlık Kürşat.

    YanıtlaSil
  2. Evet Burak aynen senin dediğin gibi ; Müren yakalamak için resmen halat gibi misina gerek.
    Ben bir kez tadnı merak ettiğimden vurdum ve çıkarmayı başardım.
    Etinin görünüşü harika olmasına rağmen tadı hoşuma gitmedi ve bir daha hiç zıpkın sıkmadım.
    Benim Müren'i ise beğendiğine sevindim, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. zamanın birinde zıpkınla müren vurdum ,o son avımdı çok üzüldüm ,yarım saat ölmedi kimse almadı,en son ahçı arkadaşa verdim çorbaya yapacam dedi ,zaten bizide çağırmadı dürzü.Kürşat balıkları tanıdığı için ayrıntıları ne güzel vermiş,güzelde olmuş...

    YanıtlaSil
  4. Ahçıyı daha sonra gidip bi kontrol etseydin Ali abi!
    Belki senin Müren'in çorbasını içtikten sonra öte tarafa göçmüştür! :))
    Senin vurduğun gibi, bir kez ben de zıpkın sıktım,yarım saat ölmedi, çıktım bir kayanın başında oturdum bekledim, ben de çok üzüldüm.Üzüntümü haafifletmek için müren'in canlı canlı yediği ahtapotları düşündüm orada otururken... Sonra da üzüntüm hafifledi, eve götürüp ben de onu yedim ;)
    Teşekkür ederim Ali abi,saygılar.

    YanıtlaSil
  5. bodrumu bir türlü anlamadım,martı diye bir şey yok,ayrıca kardak krizi çupranın yüzünden çıkacaktı ,time dergisine kapak olmuştu ,çupralar o adanın yosunu uzun ve bol olduğu için yosuna sürtünce cinsel duyguları artıyormuş ve orada çifleştikleri için mutlu oluyor ve gitmiyorlar.Yunanlı ve bizim balıkçılarda burada avlandıkları için hır gür o yüzden çıktı .Time dergisi aynen bu şekilde yazdı.Kısacası cubra yüzünden savaş çıkacaktı...

    YanıtlaSil
  6. Bu devirde Ali abi , savaşın çıkması için Çupra sebebi çok bile!
    Olmayan hayali kimyasal silahlar bahnesi ile son 15-20 yıldır burnumuzun dibi kan gölü gibi...

    Ama şu uzun yosunlu sularda bi dalmak,denemek lazım , acaba bizde de aynı etkiyi gösterecekmi?? Eğer hakikaten etkiliyse dünya savaşı kapıda demektir :)

    YanıtlaSil
  7. aynı etkiyi göstermezmi fazla dalma kürşat bodrumun yosunları tehlikeli,ali abin ne çekiyor biliyormusun dalmayı uzun yıllar önce bıraktım yani bekarken:)))

    YanıtlaSil
  8. :)) Tabi, evli bir adamın o yosunlardan uzak durması lazım :))

    YanıtlaSil
  9. sokak yosunları gelecegin gıdasıymış:)))

    YanıtlaSil