14 Temmuz 2014 Pazartesi

El Yapımım Ahşap Zıpkın - Wooden Speargun

İş yoğunluğundan dolayı tamamlayamadığım Ağaç Hayalet'i sonunda avlanabilir hale getirdim ...
Beni epey uğraştırdı, ama bundan sonrasında biraz da balıklar uğraşsın ...


5 parça Myanmar Teak ağacının yan yana yapıştırılıp lamine edilmesi ile  ana gövdeyi oluşturdum.
Asla dönme problemi yaşanmayacak demektir bu.


Su geçirmez bu sert ağacı yontmak kolay olmadı ...
Zaten  ''Bazı Odunlar tarafından her daim zorlanmışımdır !''




Su geçirmemesi, ama aynı zamanda ağacın nefes de alabilmesi için vernik değil,
Keten tohumu yağı ile cilaladım tüm gövdeyi , çok daha doğal oluyor ... Hem de biraz ipek mat ...


Çift lastiğe göre ayarladım burun kısmını ...


İki adet 18'lik lastik takılabilir istenilirse ...


Deeper makara bu gövdeye güzel uyum sağladı ...


El uyumu önemli.
Resimde sol elimde olmasına karşın, kabze sağ ele göre ayarlı ...


Tetik ve mekanizma arası mesafe 105 cm .. Yani 105'lik bir zıpkın ...
Toplam uzunluk ise 130 cm (şiş hariç)
Denge için ve suya batabilmesi adına kurşun eritip, gövde altında açtığım deliklere doldurdum ...


'' Her işimde olduğu gibi ''  bu da Yüzde yüz el yapımım , göz nurum , alın terim !



Şiş ve tetik mekanizması Yakayasub marka ... Tamamen Krom.


Kalamar gövde şekli daha baskın oldu diğerine göre ...




Yılmak yok ! Üretmeye devam ....

52 yorum:

  1. Ağzım açık kaldı,mükemmel işçilik ve tasarım yapmışsın,ellerine sağlık Kürşat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Engin ...
      Bunda da epey uğraşmama rağmen bitince üzüldüm ..
      Ne güzeldi, her akşam iş dönüşü törpülüyüp duruyordum :)

      Sil
  2. Bahri Kurtulmuş(Bursa)16 Temmuz 2014 22:13

    Kurşat bey ellerinize saglik.çok başarili olmuş.benimde ahşaptan yaptigim bir takim nesneler var,fakat uygun agaç malzeme bulmakta zorluk çekiyorum.sizin buldugunuz egzotik agaçlardan nereden bulabilirim?

    YanıtlaSil
  3. Bahri bey merhaba.
    Öncelikle teşekkür ederim.
    Ben de bu ağacı Antalya'da bulmakta oldukça zorlandım.Sanayi sitesinde,kereste ve ağaç satan toptancıları bir bir dolaştım , satıcıların sadece bir tanesinde tropikal ağaçlardan vardı. o da sadece bir zıpkınlık ağaç kesmeye yanaşmadı ilk başta, daha sonra sağolsun rica ile büyük bir tomruktan kestirip öyle verdi.
    İstanbul'da Kayışdağı bölgesinde Modoko Mobilyacılar Sitesi var , oranın ağaç toptancılarında her türlü farklı cins ağaç bulmak mümkün. Hem her boyda kesip verirler.

    YanıtlaSil
  4. Kürşat bey bu el emeği ne kadar kıymetli ne kadar zahmetli ve incelikle yapılmış... ellerinize sağlık gerçekten muhteşem işçilik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ecer ,
      sizin gibi yetenekli birisinden bu sözleri duymak mutlu edici...

      Sil
  5. Kürşat bey emeğinize yüreğinize sağlık sanki benimle oturup konuşmuşsunuz ve benim yapmak istediğim modeli çıkartmışsınız gibi. Bende yapmak istiyorum böyle bir şey deneyeceğim olmaz ise bu zıpkını almak isterim fiyatı nedir acaba yada satarmısınız?

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel bir zipkin olmus tebrik ederim.bende Ahsap zipkin yapmaya calisiyorum.fakat tetik mekanizmasini bulamdim siz nerden temin ettiniz bilgilendirirseniz cok sevinirim tskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ersin arkadaşım ... Ben de o gün bugündür yaptığım zıpkınımı zevkle kullanıyorum.Tetikten çok memnunum.
      Tetik mekanizmasını Antalya'da Atilla bey'e yaptırdım.
      Size onun e-mail'ini vereyim, oradan temin edebilirsiniz.
      esoatik@hotmail.com (Atilla bey)

      Sil
  7. ilgin için çok teşekkür ederim Kürşat Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim arkadaşım.
      Yapacağın zıpkınınla sağlıklı dalışlar dilerim.

      Sil
  8. kürşat bey ben abdullah benimde bu zıpkına benzeyen bi zıpkınım var biyerinde arıza var size ulaşmaya çalıştım telefonunuzu bulamadım nasıl ulaşabilirim

    YanıtlaSil
  9. Ne gibi bir sorun var zıpkında ?

    YanıtlaSil
  10. Sephiye ayarı için, delikleri eritilmiş kurşunla doldurmadan önce kursunun düşmemesi için bir işlem yapiyor mu acaba.

    YanıtlaSil
  11. Sephiye ayarı için, delikleri eritilmiş kurşunla doldurmadan önce kursunun düşmemesi için bir işlem yapiyor mu acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tayfun arkadaşım , eritilmiş kurşunu deliğe dökmeden önce , ince matkap ucu ile geniş deliğin iç dip yüzeylerinin kenar duvarına küçük delikler açıyorum ve eritilen kurşun oralara da dolup yan tutucu görevi görüyor. Hiç kurşunum düşmedi daha.

      Sil
  12. Elinize sağlık çok güzel bir zıpkın olmuş

    YanıtlaSil
  13. Kürşat bey merhaba. Öncelikle Allah nazardan saklasın zıpkınızı ve sizi. Hakikaten el emeği göz nuru pırkanta gibi zıpkın olmuş. Bende amatör olarak ilk defa ağaç zıpkın yapmayı deneyeceğim. Bana yaptığınız zıpkının teknik ölçülerini verebilirmisiniz. Mesela amatör birinin tetik yuvasunı nereye açacağı yada lastik delikleri kaç cm ayarlanmalı gibi kabaca bilgi verebilirmiainiz şablon mahiyetinde çok makbule geçer..selami.hizli@gmail.com teşekkürler....

    YanıtlaSil
  14. Kürşat kardeşim keten yağını kaç kat ıyguladını altına başka birşey sürdünüz mü elinize sağlık bu arada...

    YanıtlaSil
  15. Yanıtlar
    1. Kürşat bey mailinizi aldım. Çok memnun oldum. Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhaba Şükrü kardeşim..Henüz yapıp satmak gibi bir amacım yok, bu zıpkını da kendime yaptım ve sanırım satmaya kıyamam :)

      Sil
    3. Kürşat bey gerçekten tebrikler... Çok güzel bir zıpkın yapmışsınız... Teknik ölçüleri rica etsem benimlede paylaşabilir misiniz.

      Mail adresim... alimbicer@gmail.com

      Sil
    4. Teşekkür ederim.. Yorumlarda da yazmıştım , kabaca tekrar yazıyorum buraya...
      105'lik zıpkın için, 130 cm uzunluğunda, 2cm x 7cm şeklinde dilimlenmiş beş uzun parçadan birleştirip yaptım zıpkını..Şişin tetik mekanizmasına giriş noktası ile lastik deliği arası 105 cm benimkinde(bu yüzden 105'lik bir zıpkın) Çift lastik takacaksanız ve lastikler 16mm ise , 16 mm çapında iki delik açmalısınız peş peşe , 15 mm de olabilir delikler, uzatarak sokulabiliyor lastik sonuçta.. Teak ağacı idealdir , fakat ireko ve sapelli de mümkün.. Bu konuda güzel videolar hazırlamış arkadaşlar var internette, onlardan feyz alabilirsiniz.Kolay gelsin.

      Sil
  16. Yahu siz ne kadar güzel bir insansınız. Ahşap zıpkın yapımı ile alakalı araştırma yaparken denk geldim, aldığınız yorumlar, tevazunuz, yardımseverliğiniz 'helal olsun adama' dedirtti, içimden geçenleri sizinle de paylaşmak istedim. Zıpkınınız çok güzel görünüyor, yaşlanmış bile artık. Sağlıcakla dalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim güzel sözlerinize , sağolun...Zıpkın konusunda herhangi bir ticari kaygım da olmadığı için, bildiğim üç beş şeyi saklamak istemedim yeni yapacak arkadaşlardan.Size de sağlıklı dalışlar dilerim.

      Sil
  17. Kürşat abi ellerine sağlık mükemmel olmuş banada e-meil atarmışın ölçüler malzemeler kurşun toplam ağırlıklar nerelere konulduğu gibi bi şablon gerekiyor abim sana zahmet. ucahak@gmail.com

    YanıtlaSil
  18. Kürşat Bey harika bir iş çıkarmışsınız. Bana da yapar mısınız diyeceğim ama....zamanınız var mı bilemiyorum.

    Saygılar.
    Tuncay Çetin (tuncay.cetin@hotmail.com, tuncay.cetin.gm@gmail.com, +90-532-2570201)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuncay bey merhaba.Beğeniniz için çok teşekkür ederim..Yapmayı isterdim fakat,maalesef işlerim yoğun ve bir zıpkın yapmaya daha hiç vaktim yok..Bir fırsat yakaladığımda kendime bir torpil geçip yeni bir zıpkın yapmayı planlıyorum ama :) Selamlar ..

      Sil
  19. Eline emeğine sağlık sayın Kürşat bey

    YanıtlaSil
  20. hangi ağaçtan yaptınız zıpkını bir şeması felan varmı kalıbı bende yapmak isterim kalıbı felan varsa verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tik ağacından yaptım Ömer arkadaşım, sapelli'den de yapanlar var..Her iki ağaç da sanayideki ağaç satan büyük toptancılarda satılıyor, rica ederseniz büyük parçadan kesip verirler..Zıpkını kalıpla yapmadım,kalemle üstüne çizip sonra kestim, doğaçlama gelişti detaylar.

      Sil
  21. türkiyede hangi ağaçtan yapabiliriz o sizin yaptığınız ağacı bulamayabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanayide ağaç satanlardan Tik ağacı bulunabiliyor biraz dolaşınca, ondan yapmak en güzeli, suya çok dayanıklı.

      Sil
  22. Kürşat bey merhaba, Öncelikle mükemmel tasarımınız ve emeğiniz için ellerinize ve yüreğinize sağlık. Bende kendi emeğimle zıpkınımı yapmak istiyorum, bunun için bana ölçü atma şansınız var mı? 105'lik bir zıpkın için tetik mekanizmasını nereye takmalıyım, nasıl bir ağaç işimi görür, lastik delikleri vs. Mail atabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  23. Teşekkür ederim.. 105'lik zıpkın için, 130 cm uzunluğunda, 2cm x 7cm şeklinde dilimlenmiş beş uzun parçadan birleştirip yaptım zıpkını..Şişin tetik mekanizmasına giriş noktası ile lastik deliği arası 105 cm benimkinde(bu yüzden 105'lik bir zıpkın) Çift lastik takacaksanız ve lastikler 16mm ise , 16 mm çapında iki delik açmalısınız peş peşe , 15 mm de olabilir delikler, uzatarak sokulabiliyor lastik sonuçta.. Teak ağacı idealdir , fakat ireko ve sapelli de mümkün.. Bu konuda güzel videolar hazırlamış arkadaşlar var internette, onlardan feyz alabilirsiniz.Şimdiden kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ilginiz için Allah razı olsun tekrar tekrar :) Izinli günümde önce ağaç olayını halledeyim, sonra işleme başlayayım :) Takılırsam yazarım hocam tekrardan cok sagolun :)

      Sil
  24. Kürşat bey eserinizi ben de çok beğendim emeginize sağlık.Ben de yapmaya niyetliyim.Olçüler ve yapım konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.y_uzun_61@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.. Yukarıda yazmıştım , kabaca tekrar yazıyorum buraya...
      105'lik zıpkın için, 130 cm uzunluğunda, 2cm x 7cm şeklinde dilimlenmiş beş uzun parçadan birleştirip yaptım zıpkını..Şişin tetik mekanizmasına giriş noktası ile lastik deliği arası 105 cm benimkinde(bu yüzden 105'lik bir zıpkın) Çift lastik takacaksanız ve lastikler 16mm ise , 16 mm çapında iki delik açmalısınız peş peşe , 15 mm de olabilir delikler, uzatarak sokulabiliyor lastik sonuçta.. Teak ağacı idealdir , fakat ireko ve sapelli de mümkün.. Bu konuda güzel videolar hazırlamış arkadaşlar var internette, onlardan feyz alabilirsiniz.Kolay gelsin.

      Sil
    2. Ustam tek parçadan niye yapılmıyor zipkin bilgi verirmisiniz

      Sil
    3. Tek parçadan da yapılır ancak, ağaç kısa süre sonra bombeleşip eğilir ve zıpkın işe yaramaz.Çünkü ağaçların belli bir su yönü ve dönme yönü vardır.Eğer dilimleyerek,bir ters bir düz yapıştırılıp bir gövde oluşturulursa, o zaman hiç dönme olmaz ve her daim dümdüz durur.

      Sil
  25. ÜSTAD MERHABA;
    ÜRÜN CİDDEN SÜPER OLMUŞ BENDE YAPMAK İSTİYORUM BİR TANE SENDEN RİCAM ÖLÇÜLÜ ÇİZİMNLERİ VARSA PAYLAŞIRMISIN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Ölçülü çizimleri yok maalesef.Spontane geliştirerek yaptım.
      Fakat elinizde normal kullandığınız zıpkınların kabze tetik mesafeleri, şiş giriş yeri ve lastik deliği mesafelerini kılavuz alarak yapabilirsiniz.O ölçüler doğru ölçülerdir.
      Geri kalan kişisel ölçüleri kendi el büyüklüğüne, tutuş şekline ve boy uzunluğuna göre şekillendirilebilirsiniz. Selamlar, kolaylıklar.

      Sil
  26. Vay arkadaş mükemmel olmuş tebrik ederim üstad 🤩👍

    YanıtlaSil
  27. kürşat bey elinize sağlık, bende yapmaya çalışıyorum,şablon şeklinde ince kalın bölgeler ,yüzerlik ölçüsü gibi ölçüleri paylaşırmısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölçülü olarak çizimleri yok. Diğer normal zıpkınımdan ölçüler alarak değiştirip uyguladım. Yani biraz spontane geliştirerek yaptım.
      Fakat elinizde normal kullandığınız zıpkınların kabze tetik mesafeleri, şiş giriş yeri ve lastik deliği mesafelerini kılavuz alarak yapabilirsiniz.O ölçüler doğru ölçülerdir.
      Geri kalan kişisel ölçüleri kendi el büyüklüğüne, tutuş şekline ve boy uzunluğuna göre şekillendirilebilirsiniz. Selamlar, kolaylıklar.

      Sil
  28. Öncelikle ellerinize sağlık. Çok güzel bir anı ve işlevsel bir zıpkın olmuş. Kafa tasarımınız çok hoşuma gitti, kendi yapacağım zıpkına uygulamak istiyorum. Aklıma tek takılan, alttaki yuvada takılı olan lastik acaba şişi zıpkının gövdesine gereksiz yere çekip sürtme veya tepme yapıtırıyor mu? Hedef performansı nasıl? Lastiklerin zıpkın ekseninde kuvvet uygulaması gerekir gibi düşünüyorum. Bu tasarımla yere doğru da bir miktar çekme kuvveti uygulayacak sanki. Ne dersiniz? Tecrübenizden faydalanmak isterim. Bir de zamanınız olursa kendinize yenisini yapmak istediğinizi belirtmişsiniz, değiştireceğiniz özellikler ne olurdu? Sosyal medyada değil de bir blog da paylaştığınız için de teşekkür ederim. Böylece bizlere de faydalı oldu. *Gökhan YAŞDAL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan bey merhaba.
      Kafa deliklerini özellikle hafif şaşırtmalı olarak altlı üstlü yaptım. Böylece şişe çekilen her iki lastik de birbirinin üstüne binmeden tam güç verebiliyor. Alta doğru çekme gibi bir sorunu yok, çok dengeli ve menzilli bu haliyle.
      Bu tüfekten çok memnun kaldığım için yenisini yapmadım, halen onu kullanıyorum.
      Yenisini yaparsam belki kalamar gövde vurgusunu hafif azaltabilirim.
      Yüzerliği arttırdığı için bu ekstra kurşun ağırlığı demek çünkü. Sağ sol manevralarda gövde ağırlığını biraz arttırıyor bu az da olsa.
      ..
      Size güzel bir zıpkın ve sağlıklı dalışlar dilerim.
      Değerli yorumunuz için de teşekkürler.

      Sil